От ОССЕ и ПАСЕ изрекоха неприятни истини за изборите

Нетипично за еврочиновници и изобщо за международни наблюдатели, представителите на ОССЕ и ПАСЕ казаха на пресконференцията си цяла поредица от неприятни констатации за изборите у нас. Но пък в критиките нямаше нищо ново и непознато за участниците и наблюдателите на политическите процеси у нас.

Според наблюдателите изборната обстановка се е характеризирала
за пореден път с обвинения между участниците в купуване и продаване на гласове, контролирано гласуване и други нередности. Това помрачило кампанията (която бе описана като вяла и несъдържателна) и повлияло върху общественото доверие в почтеността на изборния процес. По думите на ръководителя на ограничената мисия за наблюдение на изборите на
ОССЕ/СДИПЧ посланик Одри Гловър, и на Дорис Фиала – ръководител
на мисията от наблюдатели, изпратени от ПАСЕ, изборната обстановка се е характеризирала с изборна и политическа умора, тъй като това са третите избори в България за последните 18 месеца.

Друго заключение на наблюдателите е, че вотът е преминал на фона на политическа и икономическа криза и в условия на недоверие на избирателите към политиката и политиците. Бе отбелязано също така, че продължаваме да сме не само най-бедната страна от ЕС, но и да създаваме усещането, че сме най-корумпираната и слабо справяща се с организираната престъпност държава.

Всички тези заключения бяха изречени с уговорката, че са предварителни и като такива – само част от предварителния доклад на наблюдателите.

Одри Гловър припомни, че властите са се ангажирали да наблюдават отблизо евентуални участници в купуването на гласове, а и материалите в кампанията
са съдържали предупреждения срещу такава практика,но въпреки че МВР е обявило за получаването на над 300 сигнали за нередности, само в два от
случаите се е стигнало до реални съдебни действия.

Елементи на похвала има в констатацията, че изборната администрация като цяло е вършела работата си по професионален и прозрачен начин.

Дорис Фиала отбеляза, че предизборната кампания е била белязана като цяло от апатия и липса на съдържателност, на достатъчно положителни послания, обезверяване. Тя посочи още, че бедността е благоприятна почва за купуване на гласове и контролиран вот.

Положителните оценки в предварителния доклад на международните наблюдатели са за това, че изборите са преминали в спокойна обстановка, а основните свободи на изразяване, сдружаване, събирания, са били зачитани.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.