От гвардията предлагат на Порошенко да въведе извънредно положение

Общественият съвет на Националната гвардия на Украины призовава президента Петро Порошенко да въведе извънредно положение, както и да разпореди пълномащабна военна операция “за ефективна борба с терористите в Източна Украйна”. Това съобщи УНИАН, като се позовава на пресконференция на председателя на Обществения съвет и Обществен щаб към гвардията Владимир Волков. Именно той е разказал, че Общественият съвет е изпратил писмо до новоизбрания президент, в което се съдържат редица предложения за урегулиране на ситуацията в Източна Украйна.

Извънщатните “съветници” на гвардията препоръчват още президентът Порошенко незабавно да затвори границата с Русия (всъщност от днес са затворени 8 гранични КПП в Донецка и Луганска област. Бел. на ред.), да засили “Гранични войски”, както и да издаде заповед охраната на държавната граница да бъде поета от Националната гвардия на Украйна.

Според друг член на Обществения съвет на територията на Украйна вече са проникнали около 10 000 терористи и затова не бива да се изчаква с радикалните мерки.

Още на 3 юни и. д. президентът Турчинов възложи на секретаря на Съвета за национална безопасност и отбрана Андрей Парубий да проучи въпроса за необходимостта от въвеждането на военно положение в Донецка и Луганска област, където се провежда антитерористична операция, за да се предотврати по-нататъшното развитие на въоръжения конфликт на територията на Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.