За 20 месеца статут на бежанци са получили над 25 000 чужденци

От началото на годината са задържани над 17 000 нелегални имигранти. Голяма част от тях са поискали статут на бежанци. Издадените решения за даване на такъв статут, които са издадени до края на месец август, са над 12 800, а 12 700 е бил броят на издадените решения за получаване на статут през цялата минала година.

Това съобщи в предаването „Тази събота” на bTv заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той прогнозира, че докрая на 2015 г. общият брой на решенията за даване на статут на бежанци ще бъде между 15 и 17 000.

Според евродепутата Ангел Джамбазки България е държавата, която дава най-много статути спрямо броя на собственото си население – около 95% от имигрантите, пожелали да бъдат регистрирани като бежанци получават желания статут. Джамбазки обърна внимания, че това крие опасности за България, тъй като ако Европейският съюз започне твърдо са спазва Дъблинските споразумения от 1990 г., онези от бежанците, които са напуснали страната ни трябва да бъдат върнати в България. “Давате ли си сметка какво ще се случи, ако наистина това започне да се спазва”, запита Джамбазки.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че България отдавна е трябвало да е сред онези държави, които искат държавите в ЕС да бъдат формално разделени на три групи: транзитни, каквато засега е България; на страните, които приемат бежанците, каквито са тези във вътрешността на Европа; и страни, от които тези бежанци идват.

„В момента не можем да сме с еднакви условия с останалите страни във вътрешността на Европа, най-малко защото при нас, макар и малко, тенденцията е за покачване на имигрантите, които влизат, и трябва да можем да се справим с тези, които идват на наша територия”, изтъкна Йотова. По думите й, не е достатъчно само да съзерцаваме и да съжаляваме, тъй като това, което се случва, е безпомощност както на Европа да се справи с тази криза, така и едно доста арогантно отношение от някои държави-членки на ЕС, които не желаят да имат нищо общо с кризата, която заля целия европейски контитент. Йотова припомни решението на т. нар. Вишеградска четворка, които заявиха, че няма да приемат нито един бежанец и са против принципа за постоянно разпределение в държавите-членки.

Във връзка с извънредното заседание на вътрешните министри от ЕС на 14 септември, Красимир Ципов увери, че България ще бъде активна във формирането на политиките за справяне с бежанския проблем. Заместникът на Бъчварова подчерта, че политиката на правителството по проблема с бежанците е ясна и от началото на пролетта работи активно Националния съвет за миграция и интеграция. Ципов увери, че до края на седмицата българската общественост ще бъде информирана каква ще бъде конкретната българска позиция на заседанието.

„Ние сме в непрекъснат диалог с нашите партньори, включително и тези, които са на първа линия”, подчерта Красимир Ципов.
.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.