От Мизия още не са подали искания за ремонт на общински сгради и пътища

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов е призовал ръководството на пострадалата от наводнение община Мизия да ускори процеса на изготвяне и внасяне на нужната документация в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, съобщиха от пресцентъра на МВР. В писмо вътрешният министър припомня на кмета на община Мизия д-р Виолин Крушовенски, че в комисията трябва да постъпят подробни данни за констатираните и документирани щети, вкл. данъчните оценки на засегнатите имоти и за извършените огледи.

Това е основен елемент за оценяване на състоянието на сградите – кои от тях са годни за обитаване, кои се нуждаят от заздравяване и кои подлежат на премахване, припомня министър Бакалов. Той изтъква, че е ангажимент на местните власти е сформирането на комисии за оценка на щетите и предоставянето на данните на Междуведомствената комисия. Не са постъпили и други искания от Община Мизия във връзка с овладяването и преодоляването на последиците от наводнението на 2 август – за ремонт на обществени сгради и инфраструктурни обекти, както и утвърден проект за фургонното селище – за електрозахранването, водоснабдяването и канализацията му и поради това забавяне все още не е възможно настаняването на хората, останали без подслон.
Липсата на посочените по-горе документи възпрепятства процедурата за предоставяне на финансовата помощ от републиканския бюджет и води до невъзможност за изготвяне на съответните предложения за одобрение от Министерския съвет – се казва още в писмото на министър Бакалов до кмета на Мизия Виолин Крушовенски.

Вътрешниет министър посочва, че е необходимо общинската администрация да положи по-големи усилия за отчитане на извършената работа, за изготвяне и внасяне в най-кратки срокове на изискващите се документи в междуведомствената комисия.

Както е известно, на първото заседание на новия състав на комисията бе прието предложение за финансово подпомагане на община Мизия и предоставяне авансово на 1 милион лева за овладяване и преодоляване на последиците от катастрофалното наводнение на 2 август т.г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.