От КНСБ предлагат заплатите да скочат с до 20% в някои сектори

КНСБ ще прави работнически парламент

„Има седем-осем бранша, в които производството и производителността растат с двуцифрено число в последните няколко години, без да скачат заплатите”. Това изтъкна в „Здравей, България” по Нова телевизия лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той припомни основния аргумент на бизнеса против увеличението на трудовите разходи – ниската производителност на труда. Димитров обори аргумента с данни за ръста на този показател в споменатите отрасли. Според КНСБ до 50% от ръста на производителността на труда не е отразен в това, което получават работниците и служителите в някои отрасли на икономиката. Това означава между 100 и 150 лева по-високи месечни възнаграждения в някои сектори от тежката индустрия и преработвателната промишленост.
„В България произвеждаме 80 млрд. всяка година. От тях 40% отиват към труда, а 60% към бизнеса. В Германия съотношението е обратно”, посочи синдикалният лидер. Затова профсъюзите настояват работниците да получат допълнителни законови права да договарят заплатите си с техните работодатели.
Трябва да има ясни правила за това как се формира основната заплата, смята Пламен Димитров. Затова синдикатите предлагат изменения в Кодекса на труда, като се надяват този път да не се стигне до конфликт с работодателите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.