От името на ЦИК: Случаят “Костинброд” няма да се повтори

Изборите в Младост - сериозно изпитание за комисиите

Случаят “Костинброд” няма да се повтори на предстоящите парламентарни избори. Това увери в предаването “Добро утро, България!” по TV7 Цветозар Томов, който е един от говорителите на ЦИК. Томов припомни, че в печатницата на БНБ е създадена специална организация за охрана на бюлетините. Говорителят на ЦИК бе категоричен, че няма дори и теоретична вероятност за подмяна и манипулация.

За предсрочните парламентарни избори на 5 октомври ще бъдат отпечатани над 7 млн. бюлетини, които ще наподобяват тези на европейските избори, съобщи Томов. Той даде и кратки разяснения за начина на гласуване. Вляво са квадратчетата, които изреждат партиите, коалициите и инициативните комитети. Гласоподавателите ще имат възможност да изразят преференциалните си предпочитания в дясната страна на листа, като отбележат Х или V в кръгчето.

Преди да влязат в тъмната стаичка, трябва да се уверят, че член на избирателната комисия е сложил първия печат на бюлетината. След като направят своя избор, хората трябва внимателно да я сгънат, но да се вижда мястото за втория печат. След като той бъде поставен, хората могат да я сгънат още веднъж, за да са сигурни, че тя няма да се разгъне и да разкрие тайната на вота.

Според Томов вероятността някой да гласува два пъти е твърде малка, а за повече пъти е напълно изключено. След изборите ще бъдат направени проверки на хората, които са упражнили правото си, като са представили удостоверение от полицията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.