От EVN опитват да заобиколят решение на Върховния касационен съд

Шефовете на електроразпределителното дружество EVN опитват да заобиколят решение на Върховния касационен съд (ВКС) и да изискват и занапред от абонатите си да заплащат възстановяването на тока, след като е бил прекъснат поради неплащане на сметка.

Върховният касационен съд отмени окончателно и без право на обжалване 13 клаузи от Общите условия на “EVN България – Електроснабдяване”. Те бяха атакувани от Сдружението за правна помощ на потребителите. Сред отменените клаузи е и „такса включване”, налагана на клиентите на ЕVN при прекъсване на тока заради неплатени в срок сметки.

От EVN обаче предупреждават абонатите на компанията, че както и досега, за възстановяване на прекъснатоелектроснабдяване поради просрочени задължения, ще трябва да заплащат цена за възстановяване. От ЕРП-то се аргументират, че изискват заплащането по силата на действащия чл. 62, ал.1 от Общите условия на мрежовото, а не на снабдителното дружество “EVN България – Електроразпределение”, което всъщност извършва действия по електросъоръженията и което реализира въпросните разходи за транспорт, техника, труд и материали.

Видимо съдебната битка между Сдружението за правна помощ на потребителите и EVN ще продължи, докато бъдат изчистени всички “вратички” за заобикаляне на българските закони.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.