От днес Свиленград вече няма своя митница

Митичната митница в Свиленград вече не съществува (поне де юре) и според едно “крилато” клише светът вече не е същият – най-малкото светът на митничарите в Свиленград, които в последните години постоянно бяха държани под око от ДАНС, МВР, МФ и прокуратурата и периодично прославяни с показни акции по арестуването им.

Няма я вече Свиленградската митница…

Всъщност няма я вече “шапката” – останалото е на мястото си. И тепърва ще видим дали този експеримент в пространството ще оцелее във времето.

Митница Свиленград и Митнически бюро Свободна зона Свиленград се закриват със заповед на министъра на финансите, считано от 00.00 часа на 11 януари 2016 г. 2016 г. Създава се ново митническо бюро в структурата на митница Пловдив – МБ Свиленград с код BG003010. В структурата на митница Пловдив минават още МБ Кърджали с нов код BG003011 и МБ Хасково с нов код BG003012.

(Разстоянието между Свиленград и Пловдив по шосе е 127 километра.)

Митнически пункт Жп гара Свиленград, с нов код BG001014 и Митнически пункт Капитан Андреево, с нов код BG001015, преминават в структурата на митница Бургас.

(Разстоянието между Свиленград и Бургас по шосе е 172 километра.)

Митническите бюра, които преминават в структурата на Митница Пловдив, ще работят със стандартно работно време от 9.00 до 17.30 часа от понеделник до петък.

Митническо бюро Свиленград ще работи от 8.00 до 20.00 часа 7 дни в седмицата.

Митническите пунктове, които преминават в структурата на Митница Бургас, също ще работят на 24 часов режим 7 дни в седмицата, съобщават от Агенция “Митници”. И уточняват, за “икономическите оператори, които са подали транзитни декларации преди 23 часа на 10 януари 2016 г, но митническите формалности за поставяне под режим не са били изпълнени до този час, то подадените декларации ще се анулират и икономическите оператори ще е необходимо да подават нови митнически декларации с новия код на митническото учреждение”.

На сблъскалите се с нова доза бюрокрация – честито!

Добре поне, че не закъсняват бодряшките рапорти за успешно начало на тази митническа реформа.

Без сътресения и безпроблемно се извършва работата в новите бюра към Митница Пловдив след закриването на Митница Свиленград. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив директорът на Митница Пловдив Павел Геренски. По думите му, създадена е необходимата организация във връзка с преструктурирането, работи се в нормалното темпо, всякакви проблеми са отстранени, няма сътресения.

“Всичко е вече факт, каквото е трябвало да се случи е станало. Преструктурирането няма да се отрази нито на операторите, нито на гражданите, които имат нужда от митницата”, уверява Павел Геренски.

Нека повторим – Геренски и Пловдивската митница се намират на 127 км по шосе от Свиленград…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.