От БСП обвиниха Реформаторите, че превръщат МО във феодално владение

Министерство на отбраната е отдадено, образно казано, на концесия и се превръща във феодално владение на земеделците и техните партньори в рамките на Реформаторския блок. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. Той заяви, че налице е типична политическа чистка и даде пример с холдинг „ТЕРЕМ”, където са освободени трима от членовете на борда на директорите на дружеството, назначен е изцяло нов състав на борда, който се оглавява от лидер на ДСБ в пиринския край. Найденов обясни, че в борда на директорите има 3 представители на реформаторите и двама на ГЕРБ, които пък били роднини, протежета на високопоставени представители на ГЕРБ. Бившият военен министър добави, че до този момент 15 души са освободени от работа, като сред тях са вътрешният одитор на дружеството, юристите на холдинга, експерти на различни позиции, чиято единствена вина е фактът, че са млади хора и че са назначени при предишния изпълнителен директор.

„На фона на тези назначения, не е учудващо, че Холдинг „ТЕРЕМ” има лоши икономически резултати, няма визия за неговото развитие, има провал на договори за над 20 млн. лв”, каза още Найденов. Той обяви, че в „Снабдяване и търговия – МО ООД” също са започнали с уволнението на управителя и неговите заместници, на юристите , началници на отдели.

„Началниците на три от седемте бази – Ямбол, Пловдив, Казанлък са уволнени. Любопитното в случая е, че материално отговорните лица са освободени без инвентаризация и приемно-предавателни протоколи”, обясни той. Народният представител добави, че хората са си тръгнали с ключовете и личните печати и така дейността на дружеството е блокирана. „Става дума за въоръжение, боеприпаси и продукти с военна употреба и никой в момента не знае, какви са наличностите и какво се случва със съхраняваното в тези складове”, заяви Ангел Найденов.

„Искам да се обърна към министър – председателя, за да озапти апетитите на своите партньори, свързани със системата на отбраната и въоръжените сили”, завърши Ангел Найденов.

Колегата му от ПГ Атанас Мерджанов коментира, че иИнициативата на Цветан Цветанов и група народни представители от ГЕРБ за внасянето на четирите закона за националната сигурност е меко казано странна и нелогичнао, на фона на категоричната декларация на премиера, че по въпроса за назначенията в специалните служби и законите ще се търси максимална степен на консенсус между всички парламентарни групи в парламента. Мерджанов припомни, че въпросните четири закона бяха внесени първоначално през 2012 г. и не са получили съгласието на народните представители, но пък през същата 2012 г. с консенсус е била приета стратегията за национална сигурност.

„Към този момент виждаме сериозни различия между ГЕРБ и реформаторите по въпроса за Държавна агенция разузнаване и служба Военна информация”, каза още Мерджанов. Депутатът заяви, че позицията на БСП е последователна и социалистите са изразили подкрепа за два от законите, но имат сериозни забележки и несъгласия с рамковия закон за националната сигурност и закона за НСО. Според Мерджанов, ако действително се спазва обещанието на министър – председателя, е редно да бъде съставена контактна група с участието на всички представители на парламентарни групи, да се направи преглед на четирите закона и едва тогава те да бъдат внесени, за да се постигне максимална степен на разбирателство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.