От БСК винят Борисов в отказ от реформи под натиска на синдикатите

БСК плаши с протести, ако измененията в закона за адвокатурата бъдат приети

Правителството на Бойко Борисов се отказа от реформите под натиска на синдикатите и няма никакъв разум в решението да не се увеличи възрастта за пенсиониране от 1 януари 2015 г. Ако първата година правителството не направи нужните реформи, то те няма да бъдат направени изобщо. Това заяви пред Радио „Фокус” председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той коментира още, че криминализирането на укриването на доходи е необходимо, но не се съгласи, че има нужда от наказателно преследване на укриването на социални плащания, тъй като това било право, а не задължение. Данов изтъкна, че има нужда от реформа в пенсионната система, но тя постоянно се отлага.

Опитът на работа с правителствата през последните 20 години показва, че ако не се стигне до реформи през първата година, то те въобще не се случват, затова е необходимо сега те да бъдат извършени, посочи Божидар Данев. Той беше категоричен, че увеличението на пенсиите с по 3 лева годишно не е решение. Според Божидар Данев, е необходима дългосрочна и спешна промяна в тази област.

Междувременно президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира пред БНТ, че синдикатите не са притискали правителството и премиера, а решението за замразяването на пенсионната възраст през 2015 година е взето след диалог и въз основа на неоспорими факти.

В неделя, преди заминаването си за ФРГ, премиерът Борисов разговаря с лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” и постигна с тях споразумение за подписване на меморандум за разбирателство между синдикатите и правителството. В него се предвижда, че през 2015 година няма да има увеличение на възрастта за пенсиониране и тя остава, както досега – 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете, но се увеличава с 4 месеца изискуемия трудов стаж. Това споразумение някои наблюдатели оцениха като поредно замразяване на пенсионната реформа.

В меморандума е записано, че до 31 март догодина трябва да се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната реформа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.