От БЛС обвиниха Здравната каса, че им извива ръцете

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиан Йорданов остро критикува решението на НЗОК да не подпише Национален рамков договор за 2015-та година, взето във вторник на на извънредно заседание на Надзорния съвет на Здравната каса и обвини ръководството й в опит да извива ръцете на медиците.

Д-р Юлиан Йорданов обясни по БНР, че НЗОК и Лекарският съюз подписват два договора – Национален рамков договор и договор за цени и обеми, като след месеци на обсъждане и преговори Лекарският съюз и Здравната каса са постигнали съгласие по текстовата част на Националния рамков договор, а по цените и обемите също е възможно да се намери съгласие по пътя на преговорите..

За нас е меко казано учудващо, че надзорът на НЗОК решава да не подпише и текстовата част. Считаме, че това е отстъпление от оптимизиране на лечението на гражданите. Първо се подписва Националния рамков договор и после цени и обеми. Ако няма договореност между НЗОК и БЛС, то тогава в закона е записано, че управителят на Касата внася предложение за цени и обеми в Министерския съвет. Те се одобряват и т.н. Свързването между двете неща е учудващо. Тук има явно нежелание, може би и опит за извиване на ръцете на Българския лекарски съюз, защото в текстовата част на Националния рамков договор бяха постигнати много добри неща по отношение функциониране на системата, обясни д-р Юлиан Йорданов. Според него предложенията на Лекарския съюз се тълкуват превратно от НЗОК, а искането за повишаване на цените на някои медицински дейности няма да доведе до преразход в бюджета на Касата.

Преди ден, след като бе огласен отказът на НЗОК председателят на БЛС го окачестви като неправомерен и нарече решението на Надзорния съвет “престъпна безотговорност”, като заплаши, че този отказ ще бъде обжалван в съда. Според него целта на Здравната каса е да се възползва от правото си при липса на Национален рамков договор едностранно да определя правила, цени и обеми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.