От АБВ питат другите защо не спазват Изборния кодекс

Коалиция АБВ е единствената политическа формация, регистрирана за предстоящите избори за Европейски парламент, която стриктно спазва всички разпоредби на Изборния кодекс. В чл. 171, ал. 3 и 4 от ИК е предвидено партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите да предоставят пред Сметната палата отчети в 5-дневен, съответно 7- дневен срок. Към момента АБВ в срок и съгласно нормативните изисквания подава своите отчети в Сметната палата. Нито една от другите партии, коалиции и инициативни комитети не прави това в предвидените срокове, се изтъква в разпространено днес прессъобщение на формацията.

Коалиция АБВ пита: Защо никой от другите политически субекти не изпълнява законовите разпоредби и не спазва законоустановените срокове? Защо парламентарно представените партии – БСП, ГЕРБ, ДПС и АТАКА приеха Изборния кодекс, а не го изпълняват? Това ли е национално отговорното поведение на тези партии – да приемат закони и да не ги изпълняват? В такъв случай какво ни гарантира, че партиите в парламента не нарушават и други закони и нормативни актове? Това коментира юристът Ангел Ризов, кандидат за член на ЕП от листата на АБВ.

От АБВ задаваме и други въпроси: Коя политическа сила е готова да разкрие изцяло пред обществото информация за средствата, с които осъществява предизборната си кампания, както направи АБВ? Коя политическа сила освен АБВ е готова и ще подпише Антикорупционния договор, предложен от Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency international), при положение, че не изпълнява законите на РБ?

Един от принципите, зад които коалиция АБВ застава е, че трябва да се спазва върховенството на закона и че всички са равни пред него. България се нуждае от нов тип политика с реално работещи и отговорни политически субекти на всички нива и във всички институции. Ние от АБВ, с личен пример, ще докажем, че е възможно да се прави по-качествена, по-отговорна и законосъобразна политика, изтъкват от АБВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.