Оставката на Борисов след разговор с Дянков

Бойко Борисов е взел решение за оставка освен заради уличния натиск и заради разговор с бившия вече финансов министър Симеон Дянков, който на 19 февруари вечерта се върна от Ваншингтон. Това съобщиха пред "Коментатор" източници от управляващата партия. Според тях освен на атака от среди, свръзани с руски интереси, Борисов е получил послание чрез финансовия си министър за настроенията във Вашингтон.  Именно това е натежало в полза на решението на Борисов да подаде оставка.

В разгара на протестите Борисов проведе разговор с Владимир Путин, за което съобщи  и правителствената служба. 

"Борисов се опита да играе във външнополитически план с далеч по-големи ресурси и възможност и сили. Той имаше нещастието да управлява една държава, която се намира в конфликтното поле на САЩ и Русия. Мисля, че този външен сблъсък предопредели неговата съдба", коментира социологът Иво Христов. Според него така наречените протести почнаха по даден сигнал от втората половината на януари, рязко се засилиха и преминаха от искане за борба с монополите, към оставка на правителството. Това са добре режисирани стъпки. "Това не означава, че хората, които излязоха на улицата спонтанно подозират за това. Най-хубавото на постановките е, когато актьорите играят искрено", каза Христов.

Самият Дянков обяви на 20 февруари, че си остават приятели с Борисов и че той ще помага с каквото може. „Финансов министър ще съм докато правителството работи”, заяви Дянков и посочи, че не се чувства обиден от думите на премиера. Освен, че работим заедно, ние с Борисов сме и приятели. Имахме тежки разговори и различия като отделни теми например зърнопроизводителите, но главната ни визия е една и съща, посочи финансовият министър.
„Аз подкрепям премиера и ще го подкрепям и в следващите няколко седмици и месеци, за да може ГЕРБ да получи отново пълен мандат и да завършим многото, което сме започнали. Когато народът мисли за кого да гласува  ", каза Дянков.

Реакцията на Борисов не закъсня. "Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставката си пред мен и аз я приех и предложих на депутатите в Народното събрание да го освободят от заеманите от него постове. Това е моето решение и аз не съм го променил", заяви премиерът Бойко Борисов. Според министър-председателя оставката на Симеон Дянков не е гласувана в парламента, тъй като там беше депозирана оставката на цялото правителство.
„Ако на предстоящите избори хората гласуват доверие на ПП ГЕРБ и получим мандат да съставим следващото правителство, Симеон Дянков няма да участва в него“, допълни премиерът Борисов.

Симеон Дянков е едно от имената, което се спряга за служебен премиер. Според ГЕРБ обаче това няма как да се случи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.