ОССЕ увеличава мисията си в Украйна на 500 наблюдатели

Взето е решение числеността на наблюдателната комисия на ОССЕ в Украйна да бъде увеличена до 500 души, с цел осъществяване на Женевските споразумения, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията информира, че в рамките на изпълнението на споразумението от 17 април между Русия, САЩ , ЕС и Украйна, на мисията ще бъдат възложени не само задължения по наблюдението и информиране за ситуацията в страната, но и по организация на вътрешния украински национален диалог и контрол на незаконните въоръжени формирования. Това изисква съществено увеличаване на бюджета на мисията”, заяви дипломатически източник след заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ по ситуацията в Украйна.
Днес в Донецка област е пристигнала група военни наблюдатели от ОССЕ.
„Ние сме тук по покана на правителството на страната и наблюдаваме действията на въоръжените сили на Украйна в региона. Към момента мога да кажа, че концентрирането на въоръжените сили на Украйна в региона не противоречи на никакви международни споразумения и норми”, заяви ръководителят на мисията, полковник Аксел Шнайдер.
Междувременно бе огласено изявление на представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин. Според него не е реалистично да се осъществи миротворческа операция на ООН в Украйна.
“Украйна е много голяма страна. Там дори няма фронтова линия. Напълно е достатъчно присъствието на ОССЕ, нека те наблюдават какво се случва там. Трудно ми е да си представя каквото и да е друго присъствие”, заяви Чуркин.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.