Още „за“ и „против“ разширяването на ски-зоната над Банско

Лют спор за инвестиционните намерения в българските планини между съветника в Министерство на икономиката Владимир Каролев и природозащитника Александър Дунчев от WWF се заформи в студиото на bTv. Седмица след като къса плакати и събира мобилни устройства на екоактивисти по време на международен форум, Владимир Каролев обвини природозащитниците в „комунистически изказвания” и подчерта, че разширяването на зимните курорти няма да навреди на природата. Дунчев път подари от името на WWF таблет на Каролев, така че да не се налага да отнема чужди устройства.

Каролев смята, че съобщените отbTV данни за инвестиционни намерения в българските планини и най-вече в зоната над Банско отразяват само и единствено мнението на екологичните организации. Икономистът призова да се говори за ново строителство в Пирин и втори лифт над Банско чак след излизането на ОВОС. Според него нови пътища няма да се строят, а само ще се разширяват съществуващите.

Александър Дунчев от WWF контрира, че се е появила нужда от нов лифт, „защото инвеститорът е увеличил двойно ски зоната незаконно, а градът е построил 20 000 места официално и 40 000 неофициално, а не 7800 по ОВОС”. По думите му в Австрия няма парк с разрешение в основната зона да се строят нови сгради и винаги парковете са в буферната част. Екозащитникът припомни констатираните до момента нарушения в концесията на курорта, като даде пример с изсичането на 65 хектара гора и строежа на съоръжения в директно нарушения на стария ОВОС от 2000 г.

Каролев реагира изцяло емоционално на твърденията и показаните от Дунчев документи с думата „Лъжа” и заяви, че от съдебната система зависи нарушенията да бъдат наказвани. По думите му „свинските черва около Тома Белев” от 15 години водят дела и до момента не са постигнали нищо.

„Банско е презастроено и на мен не ми харесва също”, все пак призна Каролев, като обаче допълни, че разширяването на ски-зоната и пускането на втори лифт няма да задълбочи проблема,каролев защото в момента в района има множество полупразни апартаменти и хотели. По думите му исканият нов кабинков лифт е вътре в границите на сегашната ски-зона и е планирана от световен лидер в тази област.

Дунчев запита защо на преден план се поставя развитието на ски зони в близост до защитени територии, когато има възможност да се работи в 4 други района извън национални паркове – Ком-Берковица, Малък Перелик, Боровец и Чепеларе. Той изтъкна, че екологичните организации също подкрепят развитието на туризма, но само когато се спазват законите.

Каролев и Дунчев спориха още дали има монопол при ски училищата на Витоша, защо няма сняг и дали сезонът е твърде кратък, както и дали четирите апартамента на Каролев в района на Разлог го правят пристрастен.

5 коментара

  1. Каролев е прав както обикновено. Тоаи регион зависи от втория лифт, за да се развива икономически.

  2. Много ясно, че разширяването на зимните ни курорти може да бъде направено в съотвествие с всички екологични норми и така природата да остане невредима. След като хората по целия свят съумяват да го направят значи може да бъде постигнато и у нас.

  3. Каролев беше прав, както обикновено. Ясно, точно и категорично даде определение за проблемите, както и варианти за решаването им.

  4. България има едни от най-хубавите ски курорти в Европа. Когато се направи новият лифт ще доведе още повече туристи. Това ще принесе до голяма степен за икономиката на държавата. Да трябва да се поразчисти терен за лифта, но никой не е казал, че ще изсича гората така, че няма за какво всички да се оплакват.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.