Още пари за перничани няма, но ще се търсят

„Няма сума в момента в бюджета на страната, която да може да бъде изразходвана за допълнителни помощи на пострадалите в земетресението в Перник от май 2012 година. Трябва да се търсят допълнителни средства и резерви”. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след среща на министър-председателя Пламен Орешарски с кметовете на Перник и на Дивотино – Росица Янакиева и Румен Сериногиев. Министърът призна, че държавата не е в състояние да отпусне пълните средства за възстановяването на всички пострадали особено в условията на такава тежка криза.

Можем да поемем ангажимент, че в рамките на бюджета правителството ще направи всичко възможно да се намерят допълните средства, декларира Цветлин Йовчев, който също като предшественикът си Цветан Цветанов оглавява междуведомствената комисия за преодоляване на щетите от бедствия и аварии.

Министърът на вътрешните работи обясни, че правителството и междуведомствената комисия няма право да се произнася по оценките на щетите, но ако се подадат сигнали, че има драстично разминаване, трябва да се сезират законовите институции.

Кметът на Перник Росица Янакиева е информирала премиера и вътрешният министър, че има над 4500 молби за помощ на пострадалите от земетресението през май 2012 година в община Перник, които не са били приети.

След разговора си с Орешарски и Йовчев в Министерски съвет Янакиева все пак каза, че е удовлетворена, защото е получила уверение, че тези откази ще бъдат преразгледани от Междуведомствената комисия.

Кметът на Перник съобщи, че общата сума, която държавата е отпуснала до този момент за пострадалите, е 21 млн. лева, като в тях влизат 12 млн. лева за гражданите, 7 млн. лева средства, вложени в обществен сграден фонд, а другите средства са били предназначени за оценка на нанесените щети.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.