Още не са взети втори проби от животните в Болярово

Все още не са взети втори проби от животните в Болярово. „Изпълнихме всички искания на собственичката на стадото, но тя каза, че е нужно още малко време, за да позволи“,  заяви областният управител на Ямбол Димитър Иванов. Фермата е с над 200 овце, за които има съмнение за чума.

Кризисният щаб е провел извънредно заседание в петък вечерта. Заради напрежението в Болярово той е решил нов ветеринарен екип да вземе втората проба за изследване, но отново е отказан достъп. На извънредното заседание е решено умъртвяването на животни в Шарково и района да продължи, но още не е ясно кога. Все още има хора, които са блокирали достъпа до стадото на баба Дора, което е последно в бургаското село Шарково.

За другото заболяване, което още не е открито у нас – африканска чума по свинете, държавата реши като превантивна мярка да позволи лова на глигани и извън сезона. Ловно-рибарското сдружение “Огоста” в Монтана ще практикува само индивидуален отстрел на диви свине.

От БАБХ показаха бланки от изследвания от френската лаборатория.  Експертите са категорични, че към момента две са огнищата на чума в страната – стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

Евтаназията на животните беше спряна заради напрежението в обществото, но общините със зараза от чума бяха поставени под строг контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.