Още един подуправител на БНБ с обвинение за КТБ

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов, бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор” за престъпление по служба, съобщиха от държавното обвинение.

Той е заемал ръководния пост от март 2007 г.

Румен Симеонов е обвинен в това, че в периода 29.02.2010 г. – 15.06.2013 г. в качеството си на длъжностно лице не е изпълнил задълженията си, определени в Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Правилника за функциите и отговорностите на структурните звена и за компетентностите на ръководните длъжностни лица в БНБ.

Според прокуратурата Симеонов не е изпълнил задълженията си на ръководител на банковия надзор.

“В Доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 февруари 2010 г. са констатирани множество нарушения в дейността на “Корпоративна търговска банка”АД, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите. Въпреки, че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки”, посочват от прокуратурата.

От държавното обвинение заявяват, че “престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на “Корпоративна търговска банка” АД.”

Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите интереси на държавата, допълват от прокуратурата.

На Симеонов е наложена мярка за неотклонение “Подписка”.

От прокуратурата припомнят, че за същото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и Цветан Гунев, подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор” от юни 2013 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.