Още арестувани заради камиона със загиналите мигранти

В България и в Унгария са били извършени още два ареста на заподозрени по трагедията с камиона, в който преди седмица бяха намерени 71 мъртви мигранти. Новината беше потвърдена от Верена Стърнад, говорителка на прокуратурата на австрийската провинция Бургенланд, на чиято територия бе открит камионът, изоставен на магистралата Будапеща – Виена. Така задържаните по това разследване на австрийската полиция вече са седем. За националността на двама от тях още няма никаква информация. От останалите петима един е афганистанец, а четирима са български граждани.

По-рано днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи в телевизионно интервю, че вече са арестувани всички, свързани със случая с камиона.

“Имаме информация за тях и активно участваме в процеса на разкриване на групата и на изясняване на обстоятелствата. Това е международно престъпление. Тази група е действала на територията на Австрия и Унгария, което е много показателно за начина, по който организираната престъпност се включва в тези процеси и търси тези възможности, които и позволяват най-бързо и най-много пари да спечели от тези дейности. Става въпрос за интернационална форма на престъпност”, коментира Бъчварова. Тя допълни, че при толкова глобално явление се включва основната част от престъпния контингент в България, защото той дава възможност за натрупване на бързи печалби.

Междувременно вчера станаха ясни имената (или поне малките имена и инициалите) на трима от арестуваните българи в Австрия. Според Der Spiegel това са Методи Г., на 29 години, Цветан Т., на 32 години и Касим С., на 50 години. Името на четвъртия задържан българин не се съобщава. Смятало се, че и тримата са част от по-голяма престъпна мрежа за трафик на хора, но са на най-ниското ниво в йерархията на бандата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.