Още 80 млн. лв. отиват за новото ромско включване

Брюксел отпуска 2 млрд. евро на България за 2018г.

80 млн. лв. по европейската програма “Развитие на човешките ресурси” ще получат общините за обезпечаване на поредното ромско “включване”, предава БГНЕС. Това става ясно от писмен отговор на ресорния министър Бисер Петков, който разкрива подробности за разпределението на средствата от Оперативна програма за развитие на човешките ресурси (ОПРЧР) 2014-2020.
Очакванията са от предоставените средства да се възползват поне 11 600 роми.
Програма “Социална-икономическа интеграция на уязвими групи” предвижда подобряване на достъпа до заетостта, здравни и социални услуги на ромите от различни общини.
Амбициите са, че благодарение на Програмата поне 10 400 роми, след нейното приключване, трябва да са започнали търсене на работа или имат вече такава, или са ангажирани с обучение/образование или са включени социални и здравни услуги. От отговора на социалния министър се разбира още, че по европейската оперативна програма за развитие на човешките ресурси се очаква до края на програмния период, т.е. 2022 година, за “социално включване на уязвими групи и борбата с бедността” са предвидени 658 млн. лв. От тези средства освен ромски групи, ще могат да се възползват деца и възрастни хора в нужда.Ресорен вицепремиер по ромските въпроси е Валери Симеонов от ОП, който смята, че ромите са човекоподобни. “Част от хората от този етнос, част, които преди 25 години работеха и пращаха децата си на училище, дадоха своя принос в създаването на обществени блага, сега тази част се е превърнала в нагли самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят“, обясни преди време от парламентарната трибуна Симеонов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.