Още 6,2 млн. за довършване на оградата по границата с Турция

Борисов: До ден днешен настоявам да се затворят външните граници на ЕС, докато бъдат устроени приетите мигранти

Правителството одобри отпускането на допълнителни средства по бюджета на Министерския съвет за 2016 г. в размер 6,486 млн. лв. От тях 6,2 млн. лв. ще са за продължаване изграждането оградата по българо-турската граница на територията на област Бургас. Решението е взето неприсъствено, на подпис.

“Съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница, цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна”, се посочва в мотивите.

Осигуряват се и 286 хил. лв. за преодоляване на последиците от обилните майски валежи на територията на общините Мизия и Хайредин, област Враца.

В края на предишната сесия на Народното събрание депутатите гласуваха на първо и второ четене в един и същи ден предложението на Валери Симеонов от ПФ за промени в Закона за обществените поръчки, разрешаващи оградата да се строи без обявяването на търгове, за да бъде завършена в най-кратък срок.

По най-оптимистични прогнози се очаква оградата по границата с Турция да е готова до юни, след като вече няколко срока бяха пропуснати. Освен неспазените срокове, значително се промениха и очакванията за цената й, която в момента почти достига 1 милион лева за километър защитно съоръжение. Общата дължина на оградата е над 132 км, от които в област Хасково са повече от 33 км, в област Ямбол – 35 км, а в Бургас – 64 км.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.