Още 39 млн. лв. за преодоляване на последиците от бедствия

На първото си редовно заседание за 2013 г. Междуведом- ствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет прие годишен доклад за дейността през 2012 г. и разпредели 39 млн. лв. от резерва за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За укрепване на сгради, засегнати от земетресението през май 2012 г., са отпуснати 12 млн. лв. От тях 1 600 000 лв. са за пернишките детски градини „Валентина Терешкова” и „Родолюбче”. Училище „Христо Смирненски” и радомирската професионална гимназия „Юри Гагарин” получават съответно 208 554 лв. и 248 572 лв. Във връзка с укрепването на жилищни сгради се прие окончателно решение за предоставяне на възстановителна помощ до 10 млн. лв. Комисията припомни, че отстраняването на повреди и щети, при които не се засяга строителната конструкция на сградите, не подлежат на финансиране от републиканския бюджет.

На заседанието бяха одобрени и инвестиционни разходи за възстановяването на мост на р. Струма по републикански път ІІІ-108 (5,4 млн. лв.) и мост на река Марица по бул. „Васил Априлов” в Пловдив (2 млн. лв.). Взето е и решение за отпускането на средства за довършване изграждането на магистрален водопровод за гр. Меричлери (1,4 млн. лв.), ремонт на диги по река Лесновска (1,5 млн. лв.) и за предпазни съоръжения по левия бряг на р. Тунджа при с. Завой (1 млн. лв.).

 

Снимка: Пресцентър на МВР

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.