Осезаемата воля на невидимата ръка

Дългогодишният кмет на София от времето социализма Петър Междуречки разказа в скорошно интервю, как се взимат погрешни решението при недемократична система: Влизаш при началника със свое мнение, излизаш с неговото. Слава богу, понеже сме демокрация, един ден в годината политиците притежават мнението на избирателя. Така печелят достъп през останалите 364 дни до кабинетите на истинското началство. То е едно началство, надарено със специална убеждаваща сила.

Не е ли така? Коалицията встъпи в управлението с намерението да премахне анонимността на собствеността и прането на пари чрез офшорните зони. И скоро удиви наблюдателите с леко коригирана идея: внася закон за премахване на и без това плахите ограничения, въведени в килватера на февруарските бунтове от 2013 г. Т.е. за точно обратното. Защо? Да речем, че са забравили намерението си, но всички официални и журналистически разследвания на КТБ им го напомнят. Те показват, че главният акционер си е отпускал сам на себе си кредити чрез вериги от подставени фирми, главно офшорни. Постфактум дори свръхкомпютър не може да им хване дирята. Периодично се протестира срещу това, че реалната собственост върху повечето медии е непрозрачна – ясно е само, че е концентрирана. Постоянно бива отлаган срокът, даден за прехвърляне на собствеността върху земеделска земя от данъчни райове към нормални фирми.

В отговор на недоумението, слушаме тромаво обяснение на икономическото министерство: видите ли, дошло писмо от ЕК, в което се пита, дали регулацията не ограничава свободата на търговията. Ха сега, де! Германия води успешна борба, да получи данни за тайните сметки на свои граждани в офшорките. И така ограничава ли правото на разпореждане със собствеността. Писмото естествено, не е публикувано.

Управлението дойде с убеждение, че трябва на всяка цена да запуши дупките в енергетиката и да даде право на потребителя да избира между различни производители (или посредници). Обаче неизвестно къде се роди по-мъдра идея: да се товари НЕК с все нови и нови дългове, оттам населението и индустрията с по-високи цени. Накрая – фалит и връчване на мрежата в частни ръце. Но борсата на ток ще, успокояват ни, снижи цените до пазарните. Само че на излизане от някакъв кабинет, политиците откриха малка подробност: за да тръгне борсата цените трябва непременно … да се повишат. Защо? Понеже иначе на свободния пазар скъпите американски Марици и ВЕИтата щели да фалират. Хубаво – нека нефективното производство да фалира. Началствената мъдрост обаче не иска да се лиши от перфектен лост за източване на средства от обществото. Тъй че засега решението е да се регистрират централите на биомаса, – та цената да се повиши още повече!

Друго дълбоко убеждение на управляващите беше, че общините трябва да получат право да облагат общия доход с до 2% според конкретните си планове. В което има логика. Данъчната ни система се отличава от европейската с огромни деформации: централизация и ниско пряко облагане, за сметка на високо косвено. Което задушава търсенето и пазара. Оказа се обаче, че общините не искат да водят своя независима политика. Ако това стане, ще трябва да се обясняват за харчовете пред прекалено близък началник – местния избирател.

Сякаш откакто стана ясно, че сегашната коалиция е сравнително стабилна, отнякъде прозвуча инфразвуков сигнал: Юруш към обществените фондове! Здравният министър откри, че е по-добре богат, но здрав, отколкото беден, но болен. Следователно, трябва да си богат, за да си позволиш лукса да заболееш от глаукома и катаракт, които водят към слепота, но за да ти направят пластична корекция, може и да си беден.

Парламентът, на свой ред, пренасочи част от парите за образование към частни образователни фирми, а Горанов се отказа да увеличава заплатите на учителите. Нали трябва да се пази бюджетна дисциплина. В единия случай парите не растат по дърветата, в другия – падат от небето.

Междувременно кюстендилец с два мерцедеса явно се е вдъхновил от духа на времето и спечели дело… да му бъдат изплатени помощи за изхранване. Съдът му е признал това социално право, тъй като мерцедесите не носят приходи в достатъчен размер.

Метафорично казано, дошло е време истинското началство да наслага саксии с цветя по первазите на прозорците, за да вземе от кметството субсидия за озеленяване.

Защото 354 дни в годината началник са парите.

сп. LIFE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.