Осем партии със сигнал до Цацаров за предизборно преселение в Несебър

Сигнал за тенденциозно извършени от началото на 2015 г. незаконни адресни регистрации на физически лица на територията на Община Несебър е подаден до Главния прокурор Сотир Цацаров от ръководството на ГЕРБ в морската община. Общата позиция и изнесената в детайли информация е подкрепена още от представителите на политическите партии ДСБ, СДС, БЗНС, НФСБ, АБВ, Движение 21, ССД, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Сигналът, свързан с неправомерно включване в избирателните списъци на лица, за които не са налице законовите предпоставки за упражняване на вот в Община Несебър, е изпратен и до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и до областния управител Вълчо Чолаков. В становището си подписаните политически представители са изразили притесненията си, че извършените неправомерни действия и актове вече са опорочили сериозно предстоящите местни избори наесен.

„Искаме да насочим вниманието на компетентните органи към една порочна практика, която е завладяла община Несебър и считаме, че незабавно трябва да бъде извършена проверка. Нужни са конкретни действия за преустановяване на тази дейност, с която изкуствено и незаконно се променя броя на гласоподавателите за предстоящите местни избори. Настояваме за заличаване на незаконно регистрираните лица от списъците на Община Несебър и за търсене на отговорност за евентуално извършените закононарушения”, коментира областният лидер на ГЕРБ-Несебър Златко Димитров.

Подписалите се в документа сигнализират до главния прокурор за множество случаи, в които голям брой лица, в качеството си на работници и служители във фирми, които упражняват дейност в к.к.Слънчев бряг, Несебър, Св.Влас и др., биват заставени да подават документи за адресни регистрации в общината, без реално да живеят в нея. „Всяка сутрин и надвечер се вижда как микробуси и автобуси транспортират същите тези лица, които вече са в регистрите на Община Несебър и уж живеят на територията на общината, но реалните им домове се намират извън територията й. Нашите притеснения са, че новорегистрираните се страхуват за работата си и изпълняват нарежданията на работодателите си за промяна на адресите си. Така категорично се погазва техния личен избор на постоянен и настоящ адрес и грубо се навлиза в гражданско- правната сфера както на „употребените“ лица, така и на всички нас – реалните жители на Община Несебър, както и политическите партии – извън тези, които ръководят общината понастоящем”, се казва в сигнала.

Съгласно официалните данни на ГД „ГРАО” към 15 май 2015 г., населението по постоянен адрес в Община Несебър е 24 388, а по настоящ адрес е 29 925, като лицата, които имат регистриран постоянен адрес извън общината, но с настоящ адрес в общината е 8 019. „Повече от ясно е, че преобладаваща част от тези лица ще поискат да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес съгласно чл.36 от Изборния кодекс, което се прави не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Считаме, че съвсем преднамерено и организирано, но абсолютно незаконно, са създадени условия за наличието на предпоставката по ал.2 към същия чл.36 от ИК, а именно: избирателят да има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място”, категоричен е общинският лидер на ГЕРБ-Несебър Златко Димитров.

През периода м.януари – м.април 2015г., броя на лицата със заявен постоянен адрес в гр.Несебър е 134, а за настоящ адрес – 426 лица. Един от фрапиращите случаи на регистрирани повече от 8 души на един адрес е този в гр.Несебър, ул.Емона №4, където са регистрирани 11 лица. В сигнала се посочват още много конкретни случаи за масови регистрации по настоящ адрес в Свети Влас, Обзор, селата Тънково, Гюльовца, с.Приселци и с.Раковсково. Фрапантен пример за това е и Кошарица – на ул.”Бузлуджа” №4 са регистрирани 11 лица, а на ул.”Желю Войвода” №14 – 8 лица.

„Тези масови адресни регистрации не могат да останат незабелязани, защото всичко това води до нарушаване на целта на закона и на принципите, залегнали в Изборния кодекс, което несъмнено ще има за последица опорочаване на целия изборен процес и резултат. Съобщават ни масово за случаи за извършени регистрации по адреси на търговски обекти, а не на жилищни такива, каквото всъщност е законовото изискване. Очакваме спешни действия след оповестяването на тази информация и възстановяване на законността в община Несебър”, коментират подписалите се в сигнала политически представители.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.