Осем от десетте големи язовира на ВЕЦ са пред преливане

Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър, и язовирите преливат. Това заяви преди ден инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, цитиран от „Фокус”. Христозов подчерта обаче, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасност за най-близките населени места по поречието на река Марица.

 „Ограничения има и при всички ВЕИ-та, като тяхната мощност е намалена с 40 на сто, отбеляза Христозов. По думите му шестте най-критични язовири са в каскадите „Доспат Въча” и „Доспат”, където ВЕЦ-овете работят на пълна мощност. Според Христозов – язовирите „Батак“ и „Белмекен“ все още не са опасни, но през следващите две – три седмици има опасност да се напълнят.

 „Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата”, предупреди Христозов.

 Както вече съобщихме, в момента по нареждане на ЕСО в страната се изключват по график възобновяеми енергийни източници, т.е. соларни и вятърни мощности. Намалена е мощността и надвата реактора на АЕЦ „Козлодуй”.

В същото време метеоролозите предупреждават за предстоящи повсеместни валежи от дъжд, а продължава и пролетното снеготопене. Навсякъде в страната е въведено денонощно наблюдение на язовирите и другите потенциално опасни водоеми.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.