Осъдиха болен от множествена склероза за два корена марихуана

Болен от множествена склероза, отглеждал марихуана, за да намали симптомите на болестта, бе осъден на втора инстанция. Окръжният съд в Ловеч призна за виновен Марин Калчев, че на 26 април 2013 г. в собствения си дом е отглеждал два броя растения коноп, с тегло 59,101 грама, на стойност 354, 62 лева. Съдът освободи от наказателна отговорност Калчев и му наложи административно наказание – глоба от 1000 лева и да заплати направените по делото разноски. Присъдата е окончателна и не
подлежи на обжалване.
С това решение тричленният съдийски състав на Окръжния съд отмени изцяло оправдателната присъда на Районния съд в Ловеч от 27 март тази година.
Част от мотивите на обвинението бяха, че няма доказателства обвиняемият да е изчерпал всички други начини за лекуване, а също липсват и такива, които доказват влиянието на марихуаната за подобряване или влошаване на здравето му и симптомите на болестта.
Всъщност в редица страни от цял свят е разрешено използването и отглеждането на марихуана за медицински нужди, като най-често тя се използва именно за облекчаване на симптомите и страданията на болните от множествена склероза. Освен това в други страни, включително в някои щати на САЩ, изцяло легализираха търговията с марихуана и нейната употреба.

Днес осъденият Марин Калчев заяви пред журналисти, че ще продължи да отглежда и употребява марихуана. Неговият адвокат каза, че ще подадат жалба в Страсбург.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.