Орхан Тахир: Страсбург вече осъди България за събаряне на домове

Събарянето на къщите в старозагорския квартал „Лозенец“ противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, коментира по БНР Орхан Тахир от Гражданската организация „Гражданско общество в действие“ (ГОД). Тахир припомни, че през 2012-а година съдът в Страсбург постанови решение срещу България по делото „Йорданова и други срещу България“, в което много ясно се заявява, че подобен тип разрушаване на къщи тогава, когато това е единственият дом на хората, е недопустимо. Тахир изтъкна, че в продължение на много години властите са позволили на тези хора да построят домовете си там и дори в конкретния случай в Стара Загора много от хората там са имали адресни регистрации, ток, вода и всякакви други услуги.

Незаконно строителство има и ще има, докато властите в България го позволяват, категоричен бе Тахир и припомни, че този проблем е от повече от 20 години, а в това време местните власти са поощрявали този процес да продължава.

За случая в Стара Загора трябва да има диалог между местната власт и местната ромска общност. Проблеми не се решават по този начин, те се усложняват, посочи Тахир. Според него кметът на Стара Загора конкретно има вина за това положение и прокуратурата има пълно основание в момента да се самосезира и да започне производство по Наказателния кодекс срещу Живко Тодоров.
“Събарянето на къщите в Стара Загора, където кметът е от ГЕРБ, съвпадна с посещението на Бойко Борисов в града. Това не е случайно. Подозирам, че Бойко Борисов иска да печели политически дивиденти от тези ексцесии, защото досегашният опит показва, че когато се нажежава обстановката и когато се появява етническо напрежение, партиите, които печелят, не са националистическите партии, а това е партия ГЕРБ”, заяви Тахир по БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.