“Службите” подозират, че у нас гъмжи от стотици чужди шпиони

Само за година съдът е разрешил 597 пъти следене, подслушване и наблюдение по искания на МВР, ДАНС и прокуратурата заради подозрения в шпионаж. Това става ясно от доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) за дейността му през 2014 г. В съда от години няма нито едно дело за шпионаж, не са известни и разследвания за това престъпление. Това информира на първата си страница в днешния си брой в. “Сега”.

В доклада доклада на Националното бюро за контрол на СРС се изтъква, че “нарушенията са многобройни, съществени и допускани по цялата верига органи, ангажирани с прилагането на СРС”. Бюрото констатира, че “контролът по изготвяне на исканията и по прилагането и използването на СРС е принизен, недостатъчно обективен и ефективен”, а при “даването на разрешения председателите и зам.-председателите на съдилищата проявяват безкритично, формално и незаинтересовано отношение”.

През м.г. са дадени общо 7604 разрешения за използване на СРС (5604 по първоначални искания и 2000 за продължаване на срока). Те са ползвани по отношение на 4202 души.

Най-много СРС-та са били използвани за разкриване и доказване на престъпления, свързани с наркотици – 1232, което е 29% от всички разрешения, става ясно от публикацията във в. “Сега”. На второ място е разкриването на организирани престъпни групи – 880. Изненадващо веднага след тях се нареждат исканията и разрешенията за използване на СРС срещу 597 заподозрени шпиони. Чак след това идват разрешенията за престъпления, свързани с акцизни стоки, кражби, пране на пари и т.н.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.