Орешарски: Усвоявахме еврофондовете най-успешно от всички правителства

Бившият министър-председател Пламен Орешарски влезе в задочен спор с премиера Бойко Борисов за успеваемостта на България в усвояването на еврофондовете.

Във вторник от справка на Генерална дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия стана ясно, че България затвърждава 23-та си позиция в Европейския съюз по усвояемост на европейските фондове. У нас процентът на усвояемост на европейските средства е 76,3, а в съседна Румъния – 61,4%.

“Ако не беше експериментът Орешарски, до сега щяхме да имаме 100% усвояване на евросредства”, написа премиерът Борисов на страницата си във Фейсбук с уточнението, че водено от него правителство за втори път е започнало работа при спрени фондове.

Отговорът на Пламен Орешарски също е пуснат във Фейсбук и в него нито веднъж не се споменава името на Бойко Борисов. По думите на Орешарски, погледнато безпристрастно, успеваемостта не е толкова лоша, колкото може да се очаква за нов член на Общността, без никакъв опит в управлението на структурните фондове.

Един, също неутрален поглед показва, че за изтичащите 9 години най-високото темпо на усвояване на европейските фондове е регистрирано в периода 31.03.2013 – 25.07.2014 година, пише Орешарски, който бе премиер именно в този отрязък от време.

Пламен Орешарски се аргументира с два от ключовите индикатори:

– Сертифицираните разходи за целия период от началото на 2007 година до 31.03 2013 година са само 33%. Същите достигат 56 % към 25.07.2014 година. Така за 6 години са сертифицирани 33 %, а за малко над 1 година – 23%

– Реално изплатените суми за целия период до 31.03.2013 година са едва 40 %, докато само след малко повече от година, към 25.07.2014 г. възлизат на 64 %.

За същото време бе свършена основната работа по изработването на Споразумението за партньорство, касаещо настоящия програмен период. Същото бе одобрено на 7 август 2014 година. За съжаление и досега все още не са одобрени няколко опeративни програми, подготвени и предадени в ЕК преди година, заради ненужни корекции и промени в тях, извършвани в периода след това, пише още Орешарски. Според бившия премиер, степента на усвояване на европейските фондове вероятно е щяла да бъде по-голяма, ако не са били допускани системни грешки и нередности в обществените поръчки, главно на общините-бенефициенти, идентифицирани от органите на ЕК при одитите за периода 2010- 2013 година – слабости, заради които бяха временно спирани плащанията по оперативна програма „Околна среда“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.