Орешарски, Станишев и Местан с голяма обща пресконференция

Вече повече от два часа продължава голямата пресконференция в НДК на Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан пред повече от 200 представители на електронни и печатни медии. Министър-председателят, както и лидерите на партиите и парламентарните групи, подкрепящи правителството, дават тази пресконференция като израз на волята им за открито управление. Разговорът се излъчва на живо по БНТ и БНР.
Най-острият дефицит на общественото и социално-икономическото ни развитие е спазването на върховенството на закона, еднинните правила за всички, ефективната конкуренция в икономиката, адекватната защита на потребителите и много други обществени и социални дефицити са само част от проявленията на недостатъците при прилагането на върховенството на закона. Това изтъкна премиерът Орешарски в експозето си в началото на пресконференцията. Министър-председателят изтъкна, че е поел отговорността да стабилизира страната след близо четири години на управленски волунтаризъм.
По думите на Орешарски, той е организирал днешната пресконференция като стъпка в утвърждаването на открития стил на управление, “който се стремим да водим”.
Ще настояваме надбавките за пенсионерите за Коледа и Великден да е системна политика на правителството, изтъкна в словото си председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. Той каза, че очаква правителството да продължи политиката на социално размразяване – на енергийни помощи, на помощите за отглеждане на деца, на подпомагане на социално-слабите.
„Без икономически растеж трудно се води социална политика, трудно хората ще видят перспектива на семействата. Необходимо е да има нова политика за индустриализация – и по това се работи”, изтъкна Станишев. По думите му,
докато правителството изпълнява програмата, с която е избрано, то може да разчита на подкрепа от БСП, но са нужни още по-категорични стъпки със сериозни реформи и резултати.
Кабинетът има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител. Той заслужава пълния си мандат. Това изтъкна Лютви Местан пред медиите. Лидерът на ДПС отчете, че при присъединяването към ЕС е допусната фундаментална грешка, в резултат на която 90-95% от земеделските производители са останали изключени от механизма на преките плащания. Местан съобщи, че от 2014 г. ще се прилага преразпределително плащане, при което точно този сегмент – малки, рискови производители, които обработват до един – два хектара – ще получават константна субсидия от 1250 евро, без задължението да изпълняват зелените ангажименти.
Това е най-радикалната стъпка за създаване на трайна заетост в българското село, каза Местан, според когото всички приказки за създаване на работни места бледнеят през този категоричен ангажимент на кабинета.
Затова съм оптимист, ако през последните девет месеца говорим за оцеляването на кабинета, аз съм сигурен, че след евровота стратегията за оцеляване на кабинета ще се трансформира в стратегия за ускорено изпълнение на програмата на кабинета и необходимата реформа, изтъкна лидерът на ДПС.
Лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан поканиха главните редактори на медии – да направят своите законодателни предложения за промени в действащото законодателство по отношение на медиите и обещаха, че ще внесат техните предложения в парламента

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.