Орешарски с висока оценка за себе си и кабинета

Българският министър-председател Пламен Орешарски даде висока оценка на себе си и ръководеното от него правителство. Това става буквално часове, след като експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира публично в Русе, че Орешарски е аматьор и “най-некомпетентният псевдоминистър-председател”, чието назначаване в тази криза е “живо престъпление”.

Но в политическото говорене на родните политици такива амплитуди в оценките надали трябва да будят изненада.

А ето и част от самооценката на Орешарски, направена в интервю за БлумбъргТВ и ТВ “България он еър”.

“Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период”, отчете Орешарски. Премиерът подчерта, че политическата конюнктура и политическата нестабилност в последната една година, както и трудната работа на парламента са далеч извън компетенциите на кабинета.

„Що се касае за несвършената работа, не можахме да стартираме, макар че направихме много подготовка през този период, някои важни реформи в сферата на здравеопазването, администрацията, които така или иначе трябва да се свършат. Бих призовал следващия кабинет по-експедитивно, при съответна разбира се парламентарна подкрепа, да не изоставя тези задачи“, препоръча министър-председателят Орешарски. Оказа се, че при все това и въпреки предстоящата предизвестена оставка на това правителство, премиерът продължава да е оптимист.

„Оставам оптимист, че ще може да направим тази година първа на по- отчетлив икономически растеж след пет години на икономическа депресия“, каза Орешарски. След което изтъкна, че всички макроикономическите данни до май месец са възходящи и тенденциите надали ще се обърнат, дори и да има колебания в показателите. Пламен Орешарски изтъкна, че икономическият растеж от около 1,5% за първото тримесечие е обнадеждаващ и има всички предпоставки да се реализира прогнозата за ръст на БВП от малко над 2% за 2014 година.

Премиерът Орешарски сподели мнението си, че критиките към нашата страна от ЕК в някаква степен са нормални за повечето нови страни-членки.

„Аз ги приемам откъм градивната им страна. Това е един добър коректив, който трябва да служи както на кабинета, така и на всички нас от гледна точка на достигане на европейски стандарти в различните сектори. Все още има сектори, в които има още много какво да направим, а пък и не познавам страна, която в първите години на членство да е успяла да свърши всичко“, добави Пламен Орешарски, цитиран от пресцентъра на МС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.