Орешарски: Прилагаме пакет от мерки за по-висока събираемост на данъците

“Темповете на събираемостта на приходите не са удовлетворителни. Създаден е пакет от мерки за подобряване на събираемостта на данъците за приходи”. Това каза на Националния форум „Правителство – Бизнес” министър-председателят Пламен Орешарски, цитиран от „Фокус”. Премиерът информира, че Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция “Митници” са осигурили общо 143 млн. лева приходи за 2013 година.

Ако не се постигне икономически растеж, ще се провалим, категоричен бе министър-председателят Пламен Орешарски. Той уточни, че само реализирането на тъст в икономиката може да постигне по-висока социална ефективност и подобряване качеството на живот в страната.

Пред представителите на бизнеса Пламен Орешарски изтъкна добрата работа на изпълнителната власт за бързо и в срок възстановяване на ДДС. В резултат на това, по думите на премиера, в края на 2013 година неизплатеният ДДС е само 240 млн. лева  – “такова салдо аз не си спомням дори във времето, когато аз бях финансов министър, когато разплащахме навреме ДДС”, изтъкна Орешарски.

Премиерът съобщи още, че правителството преразглежда законите за публично частно партньорство и подготвя нов закон за инвестициите, като целта е тяхното насърчаване. Орешарски изтъкна, че ще настоява да отпадне сега действащия закон за публично-частно партньорство, защото възпрепятства инвестициите, вместо да ги стимулира.

Работим и по подобрения в поне няколко закона, които дават рамката на конкуренцията, и защита на потребителите – закон за обществените поръчки, стратегия за развитие на туристическия сектор, банката за развитие, каза още Орешарски на срещата си с бизнеса.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.