Орешарски: Промените в кабинета са наложителни

Българският премиер Пламен Орешарски е разговарял в Брюксел с кандидата на ЕНП за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и е изказал подкрепа за кандидатурата му. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в парламента веднага след като правителството му оцеля при четвъртия вот на недоверие срещу него. Премиерът аргументира подкрепата си за кандидата на ЕНП с това, че Юнкер ще се ползва с по-голяма подкрепа в новия състав на Европейския парламент, тъй като отминалите евроизбори излъчиха повече депутати от ЕНП, отколкото от ПЕС.
Министър-председателят Пламен Орешарски потвърди, че предстоят кадрови промени в правителството без да уточни какви ще бъдат те, освен замяната на министъра на екологията Искра Михайлова, която става евродепутат. На въпрос колко ще са сменените министри – пет-шест или по-малко – Орешарски отговори, че няма да са чак толкова.
От брифинга на премиера стана ясно, че той все още не е реализирал намерението си да разговаря с ръководствата на БСП и ДПС за ситуацията в резултат от изборите на 25 май. Не стана ясно също дали подкрепата за Жан-Клод Юнкер е от името на българското правителство и дали е съгласувана с шефовете на партиите, подкрепящи кабинета.
На въпрос дали е готов с оставката си, Орешарски отговори, че тя, образно казано, е в джоба му от деня в който е станал премиер, но ще стане факт тогава, когато правителството престане да ползва с подкрепата на парламента, която има в момента и която е подкрепена и с гласуването при днешния вот на недоверие.
Както е известно, ПЕС издигна и подкрепя кандидатурата на Мартин Шулц за следващ председател на ЕК, а лидерът на българските социалисти Сергей Станишев е и президент на ПЕС. От страна на ПЕС и на Станишев няма никакви индикации, че партията се е отказала да се бори за председателското място в ЕК, независимо от загубата на евроизборите.
Орешарски добави, че промените в кабинета са наложителни.
ГЕРБ винаги подбират слабите за тях теми, за да внасят вотове, смята премиерът. Аз не чух от страна на ГЕРБ никакви възражения срещу т.нар. проект “Южен поток”. Напротив сред мотивите на вота беше забавянето на проекта – забавяне, което беше доста по от рано.На този етап не усещам колебание нито в подкрепата на ДПС, нито на БСП, каза още той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.