Орешарски подава оставка в края на юли, ако има кой да я приеме

Министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че ще подаде своята и на правителството оставка в края на месец юли. Като прояви малко нетипично за него чувство за хумор и уточни, че оставката ще стане факт, само ако има кой да я приеме.

“Ще избера момент към края на месеца, когато парламентът осигури кворум. Единственото, което малко се притеснявам, е дали ще има кворум, когато си подам оставката. Друго не ме притеснява”, каза Орешарски. Премиерът визираше днешната ситуация в Народното събрание, което събра кворум за откриване на заседанието и после над два часа обсъжда седмичната си програма. Кворумът обаче се стопи десетина минути след като започна приемането на второ четене на промените в Наказателния кодекс и така пропадна и планираният блиц-контрол с участието на премиера.

Орешарски заяви, че в момента няма проблем с ликвидността на нито една банка, а случилото се с КТБ е своеобразен стрес-тест, който показва, че банковата система у нас е стабилна. Премиерът отбеляза, че напоследък са се появили твърде много политически спасители на банковата система у нас и добави, че буферът, осигурен от Министерството на финансите, и първият му транш от 1,2 милиарда лева, е неизразходван.

Така че доверието е възстановено и в това се състои успокояването, т.е. банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни, обобщи Орешарски. Премиерът допълни, че буферът е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация няма как да успеят при тези параметри, с които в момента разполага банковата система.

Пламен Орешарски още веднъж обясни, че разрешението от страна на ЕК да се окаже държавна помощ на банките в размер на 3,2 милиарда лева е одобрение това да бъде направено от българското правителство с български финансов ресурс.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.