Орешарски пише нов закон за обществените поръчки

Работна група ще обсъди мерките за намаляване на административната тежест за бизнеса. Ще се изработи нов ЗОП или поправки към действащия, са обсъдили министър-председателят и бизнесът на днешната си среща в Министерския съвет, предаде news.bg.

Целта е да има равен достъп за бизнеса до обществени поръчки.
Премиерът провежда две последователни консултации – с работодателите и с национално представителните организации на работниците и служителите.

1200 различни разрешителни режима смущават бизнеса, стана ясно от брифинга след срещата. Това според министър-председателя е рекорден брой административна тежест. Трудно е сега да кажем от 1200 режима колко ще останат, но тези, които са по европейски стандарти и директиви, ще останат, категоричен бе той.

Орешарски обеща и по-евтини такси за бизнеса. Не си поставяме бройка, а всички режими трябва да станат по-леки и лесни за изпълнение от бизнеса, смята премиерът.

Шефът на БСК Сашо Дончев обясни, че с умерен оптимизъм приключва днешната среща с министър-председателя. Не знам как стигнахме дотам, че по-малко се вярва на предприемачите, обясни той. Ужасяващи според него са тези 1200 разрешителни режима, които тормозят бизнеса.

Дончев е категоричен, че тези режими трябва да се намалят. Това ще промени държавата, категоричен бе той и изрази увереността, че една такава стъпка ще се отрази върху живота на всички.

Васил Велев от АИКБ също сподели оптимизма си, с който си тръгва от срещата с Пламен Орешарски.

Обсъден е и проектобюджетът за следващата година и, по думите му, решителната крачка може да бъде направена именно с него. Той се надява следващата година да можем да се поздравим с една по-добра бизнес среда.

От АИКБ искат да се възстанови и работата на Съвета за икономически растеж.

Огнян Донев от КРИБ посочи от своя страна, че ако се създадат възможности българският бизнес да работи нормално, в една нормална среда, ще се създадат повече работни места и ще се увеличи благосъстоянието на народа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.