Орешарски и Стойнев обясниха за “Южен поток”, ГЕРБ останаха недоволни

Днес премиерът Пламен Орешарски многократно застава на трибуната в пленарната зала на парламента. Първият път бе за да благодари на депутати, подкрепили правителството при петия вот на недоверие. А във всички останали случай – за да говори за своите и на правителството действия по отношение на проекта “Южен поток”.

При всички днешния изяви на премиера депутатите от ПГ на ГЕРБ го репликираха от място, изразяваха недоволство от отговорите му, а на моменти подвикваха “Оставка”.

Депутатите от ГЕРБ протестираха дори срещу това, че Орешарски напусна пленарната зала след гласуването на вота, а не остана на място, за да си чака реда да говори за “Южен поток”. В размяната на реплики между председателя на Народното събрание Михаил Миков и депутата от ГЕРБ Красимир Велчев се стигна дори до изгонването на Велчев от пленарната зала.

По-късно имаше укори от страна на ГЕРБ към начина на водене на заседанието и по адрес на Мая Манолова.

По отношение на “Южен поток” премиерът Орешарски бе пределно лаконичен, независимо че му бяха зададени много допълнителни и уточняващи въпроси.

В съответствие с призива на Европейската комисия (ЕК), отправен в заключителните коментари на уведомителното писмо, разпоредих на съответните български участници да преустановят по-нататъшните действия и процедури по подготовката за стартиране на изграждането на газопровода, докато тече кореспонденцията и консултациите с ЕК и докато не се предприемат корективни мерки, които ще бъдат препоръчани в резултат на тези консултации. Това съобщи премиерът Орешарски пред народните представители. Според министър-председателя, основните притеснения на Европейската комисия били свързани с процедурите по определяне на “Южен поток България” за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение, възложените от “Южен поток България” поръчки.

На въпроси за “Южен поток” отговаря и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, което е подписано 2008 година и към начина за създаването на проектната компания, която е създадена към 2011 година от вас. Това каза Стойнев. Министърът изтъкна, че има писмо от Агенцията за обществените поръчки и тя казва, че конкретната компания не е заявител по ЗОП. Ако вие сте сбъркали, сбъркали сме и ние, изтъкна Стойнев, обръщайки се към депутатите от ГЕРБ. – “Проектната компания, която е създадена по ваше време е създадена без търг и без конкурс. В момента ЕС това пита. Оправдаваме начина за създаване на проектната компания”, обясни министърът. Той допълни, че срокът на отговора на писмото на ЕК е по съкратената процедура и вместо 3 месеца ни е даден 1 месец и до 29 юни трябва Съветът по европейските въпроси да приемат тези отговори и те да бъдат изпратени в Брюксел.

Само преди ден председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира пред БНР, че работата по проекта “Южен поток” не е спирана, а премиерът няма право да издаде подобно разпореждане.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.