Орешарски: На този етап няма сериозни основания за спиране на газовите доставки

От миналата седмица се нагнетява газ в Чирен, като запасите ще стигнат за около месец и половина при намалени доставки, каза министър-председателят Пламен Орешарски в рамките на парламентарния блиц контрол.
Премиерът обаче отбеляза, че на този етап няма сериозни основания да прогнозират спиране на газовите доставки.
Внимателно се следят доставките на газ от “Газпром” към Украйна. Украйна засега плаща дълга, който е натрупала и той е несравнимо по-малък от този през 2009 г., коментира премиерът.
По думите му международната общност и ЕК имат готовност да подпомогнат страната за разплащането на доставките, за да не се стига до аналогичен търговски спор. По предварителна неофициална информация Русия е предложила заем на Украйна, за да могат да си разплащат доставките, каза още Орешарски. По думите му това е индикация за добра воля от страна на Русия, за да не бъдат прекъсвани газовите доставки. Въпреки това от миналата седмица е започнало нагнетяване на газ в хранилището Чирен и запасите там, както и собствения газ ни дават известно спокойствие за близо два месеца при намалени доставки.
Има възможност, чрез реверсивна връзка да се ползва газ от Гърция, без да коментирам колко ще струва това, каза още премиерът.
Всички варианти се разиграват, за да не бъдем изненадани, но анализите ни сочат че вероятността за прекъсване на газовите доставки не е много висока, каза той.
Министър-председателят отбеляза също, че с изключение на румънската интерконекторна връзка, която предстои да бъде въведена в експлоатация в края на този месец, останалите не могат да се използват. Работи се ускорено по тези връзки с Турция, Гърция и Сърбия, така че в средносрочен план да имаме добра свързаност на газопреносната ни мрежа със съседите и това да позволява по-добра маневреност при бъдещи кризисни ситуации, коментира Орешарски.
По време на блиц контрола той коментира също, че една от точките в плана ни за действие по отношение на кризисния щаб за ситуацията в Украйна е
защитата на българското малцинство
в рамките на общите международни практики. Орешарски припомни, че външният министър Кристиян Вигенин бе на посещение в Киев и там е заявил българската позиция, че не защитаваме по никакъв начин действия, които да намаляват правата на гражданите от каквато и да е националност в Украйна.
Орешарски спомена и за спора за Закона за езиците в Украйна. “С удовлетворение разбираме, че украинските власти готвят нов вариант, в който, струва ми се да поправят допусната от тях грешка”, каза премиерът. Той добави, че ще се стремим и занапред да насърчаваме правителството в Украйна, което и да е то, да спазва правата и свободите на всички граждани на територията на Украйна, независимо от тяхната националност, религия или езикова принадлежност.
В понеделник назначеният от Върховната рада временно изпълняващ длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обяви, че няма да подпише решението на парламента за отмява на закона за езиковата политика.
“Независимо, че законът за езиците беше небалансиран и непрофесионално подготвен, аз няма да подпиша решението на парламента за отменяне на този закон”, каза Турчинов. Той добави, че ще бъде създадена работна група, която да подготви нов закон и той да бъде внесен за гласуване в парламента.
Върховната рада отмени на 23 февруари действащия в Украйна от 2012 г. “Закон за основите на държавната езикова политика”, което предизвика протести в страната, основно сред рускоезичното малцинство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.