Орешарски: Моделът #Кой бe сменен с модела #Свой

“Въпросът „Кой?” никога не е бил актуален, той е имагинерен. „Наскоро чух анекдот, че прословутият модел „Кой” е бил сменен с модела „Свой”. Това заяви в интервю за bTv бившият премиер Пламен Орешарски. Той призна, че по време на мандата си е бил подложен на натиск. “Бях премиер и на Сергей Станишев, и на Лютви Местан, каза Орешарски, като уточни, че всички премиери, включително и сегашният Бойко Борисов, са подложени на такъв натиск.

Орешарски коментира, че ДПС и БСП са се разбирали добре в началото на управлението на неговото правителство, но в хода на мандата са започнали да изникват противоречия между тях, които са се задълбочили след евроизборите, и логично е дошъл сривът на подкрепата.

„По всички въпроси, които са засягали изпълнителната власт, решенията съм взимал аз или Министерският съвет”, категоричен беше Орешарски, като допълни, че често се е допитвал до лидерите на двете партии, особено по въпроси, които са изисквали парламентарна подкрепа. По думите му, докато е имал подкрепата и на двете партии, всичко е било наред.

Никога не съжалявам за миналото, така е трябвало да стане, каза Орешарски на въпрос дали съжалява, че е станал министър-председател. Ако отново трябва да взимам решения, не бих ревизирал нито едно. На този етап съм убеден във всичките си решения, допълни още експремиерът.

Пламен Орешарски, който има дълга кариера на банкер, коментира и станалото с КТБ. Според него банката на Цветан Василев се е разраснала по време на първия мандат на Бойко Борисов.

„Банката съмнително се разрасна в периода след 2009 г. с темпове, с които нито една друга банка не се разрастваше”, подчерта Орешарски. На въпрос защо КТБ не е спасена, бившият премиер отговори, че за да бъде спасен някой, дори и банка, първо трябва да бъде поискана и желана тази помощ.

Пламен Орешарски коментира и това, че бившият депутат от БСП и ексфинансов министър Петър Чобанов е станал част от ДПС, а бившият служебен премиер (дългогодишен член на БСП, а след това подръжник на ГЕРБ и поискания от президента Плевнелиев референдум) Георги Близнашки ще съветва Движението по конституционни въпроси.

„Това са комплименти за ДПС, успяват да привличат квалитетни хора”, е мнението на Орешарски.

Бившият премиер каза, че в момента се занимава с академична дейност и избягва други по-сериозни ангажименти, но бил изненадам от топлото отношение, което среща от много хора, които го спират, заприказват го за различни неща.

Орешарски разкри още, че сред протестиращите срещу неговия кабинет имал „добри познати”, които му споделяли колко им плащат и как се прави организацията на протестите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.