Орешарски: Мит е, че сме остров на стабилност

„Мит е, че България е остров на стабилност. Може да сме остров на стабилност само на фона на държави, които по същество фалираха – доста държави от южната периферия. Силно съм убеден, че няма да стигнем до там, но за съжаление ни предстои труден период на разчистване на заварени задължения". Това призна снощи министър-председателят Пламен Орешарски в почти едночасово интервю за „Шоуто на Слави”. По думите на премиера, през 2009 г. предшественикът му Бойко Борисов е обяснявал как са му завещали 2,2 млрд. лв. задължения, но сега само искът на "Росатом" срещу България, подаден заради спирането на АЕЦ "Белене" е за 2,4 млрд. лв. Според Орешарски има голям шанс "Росатом" да спечели делото, ако не за цялата тази сума, за някаква значителна част от нея.

От кабинета на министър-председателя истинската картина изглежда дори по-мрачна, отколкото по официални данни отвън, каза още Орешарски. Премиерът посочи, че едно от първите неща, които са му съобщили, е, че приходните агенции очакват неизпълнение на приходите със суми от порядъка на 1 млрд. лв.

„Приходите очевидно няма да се изпълнят. Нашият стремеж ще бъде да свием тази дупка от 1 млрд. лв. на по-малко. Предстои доста сериозна работа с приходните агенции така че да нормализираме тяхната дейност”, коментира Пламен Орешарски. Премиерът прогнозира, че в разходната част на бюджета едва ли са възможни чак такива „спестявания”, че да се превъзмогне неизпълнението на този един милиард лева, още повече, че правителството е поело редица социални ангажименти, в това число да подпомогне семействата с първокласници и хората, които имат нужда от енергийни помощи.

Ще бъдем в напрежение тази година, но все още вярвам, че можем да си съберем дефицита, както е по-закон, каза Пламен Орешарски. Той изрази убеденост, че в края на годината ще има резултати, но изтъкна, че е рано за твърди ангажименти.

Министър-председателят отбеляза, че новото правителство има да доста неща за плащане.

"През август ни предстои да изплатим взетия през февруари заем от 800 млн. лв., а отделно правителството е забавило плащането на вноската в Международния валутен фонд, която е около 600 млн. лв. Така че ето 1,4 милиарда за плащане", пресметна премиерът-финансист. По думите на Пламен Орешарски, дефицитите, задълженията, капиталовите дупки дори са на втори план; най-големият проблем е изгубеното доверие на гражданите в управлението.

Предстои много работа, за да се върне то поне частично, посочи Пламен Орешарски в "Шоуто на Слави". Той демонстрира оптимизъм и каза, че запазва увереност, че в края на мандата ще имаме и малко по-добър стандарт, и повече надежди. Премиерът призна, че има притеснения дали българите ще проявят известно търпение, докато минем през този труден период.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.