Орешарски: Има риск за газовите доставки, но засега горивото идва

Към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките на природен газ от Русия през Украйна. Разбира се, рискът от такава ситуация остава.
Това съобщи премиерът Пламен Орешарски на брифинг в парламента, коментирайки различни аспекти на ситуацията в Украйна. Орешарски и част от министрите от правителството бяха в Нардното събрание заради предвидения по програма парламентарен контрол. Изслушването обаче пропадна поради това, че заседанието бе закрито заради липсата на кворум.
Пламен Орешарски изрази надежда заплахата от спиране на руските газови доставки за България да е хипотетична, въпреки че имало различни коментари за рисковете по преноса на газ.
Орешарски препотвърди позицията на българското правителство по украинската криза отпреди около месец. Той припомни, че сме призовали и призоваваме двете участващи страни да се въздържат от провокации, а властите в Киев да водят по-интеграционна политика.
Премиерът коментира и темата за евентуална негова оставка в зависимост от резултатите на изборите на 25 май.
„Бих се радвал на изборен успех на двете политически сили, които подкрепят парламента. Що се касае до резултатите след изборите, нека ги дискутираме вечерта след изборите. Различни анонси съм чувал. Няколкократно съм казал, че ще си подам оставката, когато е очевидно, че не мога да се справям с моите ангажименти – но на този етап мога”, заяви Пламен Орешарски. Попитан дали ще се чувства комфортно да продължи управлението си, ако БСП не е първа политическа сила, Орешарски посочи, че БСП и в момента не е първа сила, тъй като депутатите от ГЕРБ са повече. В същото време премиерът изтъкна, че за да функционира едно правителство трябва да има парламентарна подкрепа.
Пламен Орешарски категорично отрече написаното в някои медии, че има партиен, политически натиск върху ДКЕВР да отнеме лицензите на трите ЕРП-та още преди евроизборите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.