Орешарски и Нюланд обсъдиха санкциите срещу Русия

Надяваме се на дипломатическо решение на украинската криза, заяви министър-председателят Пламен Орешарски на срещата си с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът е изразил надеждата си, че няма да се стигне до третия пакет икономически санкции за Русия, като е подчертал негативния ефект на санкциите върху част от страните-членки на ЕС, включително България.

Други акценти от срещата на премиера Орешарски и помощник-държавния секретар на САЩ са били енергийната диверсификация и инвестициите в сигурността.

Министър-председателят е отбелязал значението на Южния газов коридор. Той е изтъкнал и работата по изграждането на интерконекторите. Премиерът е поставил и темата за визите, като е отбелязал, че страната ни разчита на по-благосклонно отношение по този въпрос.

По-тясното сътрудничество и споделянето на ресурси между страните-членки на НАТО са механизмите за изграждането на колективните способности за отбрана, заяви президентът Росен Плевнелиев, който също разговаря днес с Виктория Нюланд.

Държавният глава беше категоричен, че настоящите финансови ограничения, които срещат България и съседните й страни, налагат по-активна подкрепа за принципите на интелигентната отбрана, съобщи прессекретариатът на президента.

Обща беше оценката, че през изминалите десет години от присъединяването си към НАТО България се утвърди като надежден партньор в рамките на Алианса. Виктория Нюланд е изразила пред държавния глава подкрепата на САЩ за модернизирането на Българската армия, съобщиха още от “Дондуков” 2

Росен Плевнелиев и Виктория Нюланд са изразили надеждата си за възстановяване на стабилността в Украйна чрез изграждането на силни институции, които да отговорят на очакванията на гражданското общество за повече ефективност и прозрачност в управлението на страната.

Свързването на транспортната и енергийната инфраструктура на държавите от Югоизточна Европа увеличава стабилността и е фактор за привличането на повече инвестиции в региона, е отбелязано още на срещата.

Подчертана е и необходимостта от диверсифициране на енергийните източници чрез изграждането на интерконектори между страните от региона.

На срещата президентът Плевнелиев е изразил надеждата си за скорошно премахване на визовите ограничения пред българските граждани, които пътуват до САЩ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.