Орешарски: Даваме условен старт на проекта „Южен поток”

Струва ми се че днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за руската страна, за България и за Европа проект – Южен поток. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски след продължилата повече от 4 часа среща с президента на „Газпром” Алексей Миллер в Министерски съвет. По думите на премиера, цитиран от „Фокус”, „сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, който трябва да се доуточнят…важното е краят да е добър”.

Орешарски изтъкна, че специално за България „Южен поток” е вероятно най-големият проект на нашата територия и правителството ще продължи да съдейства за реализацията на този проект.

„Бяха доуточнени основните параметри на финансовия модел. Аз оставам удовлетворен, че българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, а в същото време параметрите са направени така, че са изгодни за нашата страна. Вярвам, че са изгодни и за руската страна. Когато се преговаря дълго време, и двете страни трябва да са доволни”, посочи Пламен Орешарски.

Българската страна ще започне да получава дивидент от проекта "Южен поток", когато бъде запълнен капацитетът на тръбата или още от 2018 г. Това заяви на пресконефернция в Министерски съвет министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата между него, премиера Пламен Орешарски и председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. На разговора присъства и министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак.

Стойнев каза, че вместо първоначално обсъжданият вариант българската страна да не получава дивидент в рамките на първите 15 г. от експлоатацията на газопровода, за да може през този период да изплати финансирането на своя дял, сега е договорено страната ни да получава дивидент, който ще се равнява на приблизително 715 млн. евро годишно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.