Орешарски: България има интерес от строежа на “Южен поток”

“Ние също неколкократно сме заявявали, че сме за диверсификация на източници и пътищата за доставка на енергоносители, а що се отнася до “Южен поток”, това е един частен случай. По него вече заявих, че след привеждане в съответствие с европейското законодателство, той ще продължи. Ние имаме силна заинтересованост да продължи “Южен поток”, така, както и останалите страни, през чиито територии минава”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който в момента е в Брюксел за участие в Европейския съвет, предаде БНР.

В белгийската столица европейските лидери ще обсъждат номинацията на Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия. Орешарски припомни, че Юнкер има много добро отношение към България и каза, че консултациите с него за ресора на българския еврокомисар и за политиката на Комисията към нашата страна ще се водят след като бъде избран. Преди да вземат решение по номинацията на Юнкер, европейските лидери ще обсъждат стратегията на Европейската комисия за енергийната сигурност, която предвижда намаляване на зависимостта от Русия и прекратяване на “Южен поток”. Именно в тази връзка българският премиер направи коментара си, че този проект е важен за България.

Няма причина за притеснения за българската банкова система. Правителството следи състоянието на всички банки, има много добро сътрудничество с БНБ и е готова да подкрепи всичките й усилия, включително и с ресурси, увери премиерът и настоя тази тема да не се използва за предизборни цели.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.