Орбан поиска автономия за унгарските малцинства в Европа

По време на церемонията по встъпването си в длъжност за трети мандат унгарският премиер и евроскептик Виктор Орбан заяви, че иска автономия за унгарското малцинство, което живее в съседните на Унгария страни, предаде “Фокус”.
В своя реч Орбан заяви: „На изборите за Европейски парламент ние трябва да заявим на Брюксел ясно и категорично: искаме унгарците да бъдат уважавани. Трябва да избираме политици, които ще могат да извоюват за унгарците признанието, което заслужават”.
Освен това, по време обръщението си Орбан посочи, че ще поиска автономия за унгарските малцинства, които са установени в съседните страни – Украйна, Австрия, Словакия, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения.
По време на предишния си мандат Орбан предостави на етническите унгарци извън родината правото да получават унгарско гражданство, а след това и правото да гласуват на избори, които се провеждат в Унгария. Това право унгарските малцинства имаха възможност да упражнят за първи път през април, когато се проведоха парламентарните избори, на които партията на Орбан получи мнозинство в парламента.
Въпросът добива особено актуално звучене на фона на кризата в Украйна, тъй като в украинската Закарпатска област живеят над 150 000 етнически унгарци.
Закарпатската област е предпоследната област, която е присъединена към Украйна. Тя влиза в състава на страната почти 10 години преди Крим да бъде предаден на Киев по инициатива на съветския лидер Никита Хрушчов.
Закарпатската област влиза в състава на Украйна след Втората световна война, през 1946 година. Дотогава, от Средновековието, с изключение на годините от 1920 до 1939, тези земи са били част от Унгария. През 1920-1939 година територията е в състава на Чехословакия.
По данни от 2001 година най-многобройни са унгарските малцинства в украинското Закарпатие в градовете Ужгород, Берегово, Мукачево и Хуст, като броят им е бил съответно 8 хиляди души, 12,8 хиляди души, 7 хиляди души и 1,7 хиляди души. В Береговския район 76,3% от населението е съставено от унгарци. В Ужгородский район 32,6% от местните жители са етнически унгарци, в Мукачевский район този дял е 12,7%, а във Виноградовский район – 26,1%.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.