Обявен е оранжев код в четири области, жълт – в седем

По данни и прогнози на НИМХ през нощта в Западна България, а в понеделник и в Централна, ще има валежи. В четири области за 15 септември е обявен оранжев код за дъжд, а в седем -жълт код. В Северозападна България валежите ще достигнат и до 30-50 л/кв.м, а в останалите райони от Западна България – между 20 и 35 л/кв.м.  През нощта срещу 15 септември и през целия ден ще вали дъжд, с очаквани количества между 30 и 50 л/кв.м.

В областите Видин, Монтана, Враца и София – област е обявен оранжев код за дъжд.  Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания.

В други седем области за утре е обявен жълт код за дъжд – Плевен, Ловеч, Пловдив, София-град, Пазарджик, Кюстендил и Перник.

Интензивни и значителни по количество ще са валежите през нощта срещу понеделник в Северозападните райони, а през деня в понеделник и за цяла Западна България. Сумарните очаквани количества ще са между 20 и 30 л/кв.м, а в Северозападните райони и на места в Югозападна България, ще са около и над 50 л/кв.м.

Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и по-слаби те ще са в Североизточните райони. Сумарни количества ще са между 15 и 25 л/кв.м, в Централна България между 50-60 л/кв.м.

Днес привечер и през нощта срещу понеделник, както и на 15 септември, се очаква да започне повишение на нивата на реките в много райони на западна България,

вследствие на очакваните интензивни валежи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.