Определиха делегатите за Патриаршеския събор

Светият Синод реши на днешното си заседание, че документите на Софийска епархия са редовни и там не се налагат нови избори. Така вече са определени всичките 142-ма делегати за Патриаршеския събор. Предстои на 15 и 16 февруари да бъдат избрани тримата претенденти за патриаршеския трон.

След три часа и половина оживени дебати, само трима митрополити са се обявили против решението на Синода, че изборите в Софийска епархия са легитимни.

Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският – Игнатий и Пловдивският митрополит Николай казаха "не", съобщи говорителят на Патриаршеския събор  митрополит Йосиф. Според останалите девет митрополити изборите в Софийско са проведени канонично и жалбите на свещениците от Трънско и Самоковско са неоснователни. Пловдивският митрополит Николай е казал, че има особено мнение по казуса, което ще представи в тридневен срок.

"Който иска да вади очи, изписва вежди, ето Св. Синод с девет гласа потвърди, на девет души да го наложа как е възможно?", коментира Софийски и Варненски митрополит Кирил – наместник-председател на БПЦ.

Така от утре започва истинската подготовка за Събора. Ще пристигнат високопоставени гости от всички православни църкви, но засега не се очаква присъствието на никой от патриарсите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.