Оправдаха протестърите, боядисали паметника на “Позитано” 20

Съдия Мирослава Тодорова от Софийския районен съд оправда блогъра Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за хулиганство, изразяващо се в оцветяването на скулптурната композиция пред централата на БСП на ул. “Позитано” 20 в София и изписването на надписа „БКП – позор“.

Прокуратурата внесе обвинението срещу двамата членове на “Протестна мрежа” с мнение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба. На самото дело, което приключи за по-малко от два часа, не присъства представител на държавното обвинение.

Асен Генов и Цветелина Сърбинска дадоха обяснения, в които казаха, че поемат политическата отговорност за стореното, но ще се въздържат да кажат дали са автори на деянието.

Асен Генов и защитникът му Николай Беров, категорично не се съгласиха с твърдението в обвинителния акт, че боядисването на този паметник е неуважение към обществото. Според Генов и Беров неуважение към обществото е съществуването на подобни “композиции” като тази на “Позитано”, които са символи на социалистическия режим.

Защитата на двамата обвиняеми представи пред съда множество писма от различни институции, които показват, че скулптурата не е паметник на културата, няма статут на културна ценност и дори няма ясен собственик. Адвокатите се позоваха и на прекратено от прокуратурата дело срещу Николай Колев-Босия за боядисване на паметника на Съветската армия, съобщи “Правен свят”.

Според съдия Мирослава Тодорова няма събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още четирима човека, а това, че у подсъдимите е намерена боя, не означава, че са я използвали.

Изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства. А свободното изразяване на мнение е гарантирано в Европейската конвенция за защита правата на човека и Конституцията, посочи още Мирослава Тодорова, цитирана от БТА.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.