Опозицията в Украйна създаде Общонародна организация “Майдан”

Лидерите на украинските опозиционни партии "Отечество", УДАР и "Свобода" – Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок, заедно с бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, влязоха в ръководството на Общонародна организация "Майдан", предаде ИТАР-ТАСС.

Организацията беше създадена на народно събрание на площад "Независимост" в Киев като формация, обединяваща групи и отделни граждани. Целта ѝ е постигане на по-рано издигнатите опозиционни искания, сред които оставка на правителството и предсрочни избори.

Яценюк каза, че организацията ще се бори "против корупцията, продажните съдии и прокурори, корумпираното и продажно правителство, което се стреми Украйна да спре да бъде част от Европа". Тягнибок призова участниците в народното събрание да създават ядра на новата организация "в своите села, градове, предприятия, институти".

Между 40 хил. и 100 хил. (според различните данни) проевропейски демонстранти се събраха и вчера на площада.

"Ще продължим да се борим, няма да изоставим Майдан" (площада), станал символ на протестите, заяви пред демонстрантите Кличко. Той обеща протестиращите да празнуват Нова година и Коледа (7 януари по стар стил, чествана от украинската православна църква), като припомни, че целта на протестите са предсрочни президентски избори, на които той възнамерява да се кандидатира.

В украинската столица имаше и митинг в подкрепа на управляващата украинска Партия на регионите. Организаторите му обаче заявиха, че това е последната подобна акцията, защото са постигнали целта си.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.