Опозицията бойкотира предсрочните избори в Македония

Три от четирите основни партии в Македония – СДСМ, ДСИ и ДПА, решиха да не участват в предсрочните избори, насрочени за 5 юни и бойкотираха вота, като не внесоха листи с кандидатите си в Държавната избирателна комисия.

Политическата криза, която парализира Македония вече 2 години, се изостри на 12 април, когато президентът Георге Иванов помилва над 50 души, които са заподозрени в скандал с незаконно подслушване и корупция.

В петък Европейската комисия изрази съжаление, че продължаващата политическа криза в Македония отдалечава страната от евроатлантическите й стремежи.

„Комисията установи, че до вчерашния краен срок няколко партии не са подали листите си с кандидати в Държавната избирателна комисия. Не виждаме дори минимални условия за честни избори на 5 юни 2016 г., които може да бъдат признати от международната общност“, е заявил говорител на ЕК. – „Власти, които допускат избори при отсъствието на три големи политически партии, не могат да бъдат надежден партньор на международната общност. Затова Комисията призовава всички политически лидери и властите да предприемат решителни стъпки за разрешаването на ситуацията. Също така ЕК призовава лидерите незабавно да се справят с продължаващите проблеми с върховенството на закона. В особено голяма степен това се отнася до необходимостта за оттегляне на президентската амнистия“, се казва в изявлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.