Опозицията атакува управляващите още със старта на новата сесия на НС

Още в първото заседание от новата сесия на парламента представителите на опозицията демонстрираха критичен подход към управляващите и дори нагласа за остра конфронтация. По традиция всички парламентарно представени формации огласиха от трибуната на Народното събрание декларации за приоритетите, към които ще се придържат в следващите месеци. Акцент във всички декларации бе и оценката на терористичните атаки в Париж през миналата седмица.

От името на ГЕРБ председателят на парламентарната група Цветан Цветанов призова всички депутати към конструктивно поведение, за да се намерят най-добрите решения на съществуващите проблеми. Заместникът на Бойко Борисов в ръководството на партията се спря и на ролята на сегашния премиер при съставянето на коалиционното правителство.

Председателят на ГЕРБ даде исторически пример на бъдещите поколения как трябва да постъпва отговорният български държавник във времена на криза, изтъкна Цветанов. Според него, отстъпвайки крачка назад от позицията си по множество въпроси, Борисов е дал възможност на всяка от политическите сили в 43-то Народно събрание да участва равноправно в процеса на формиране на новото правителство на националното спасение. По думите на Цветанов, някои партии приеха отговорно подадената ръка, други намериха разумни аргументи да не участват в управлението, трети откровено се опитаха да саботират процеса по сформиране на новото правителство.

Въпреки всички опити за извиване на ръце и заплахи за мира в страната, председателят на ГЕРБ пое за втори път отговорността и риска да застане начело на правителство на малцинството. Направи го честно, без задкулисни договорки и с ясното съзнание, че залага бъдещето на ГЕРБ в името на България, се казва в прочетената от Цветан Цветанов декларация. Той изтъкна, че ГЕРБ е за референдум за промени в изборното законодателство заедно с местните избори през есента, тъй като държи да бъде въведено задължително гласуване.

В декларацията на ГЕРБ като проблем на страната бе посочено лошото моментно състояние на левицата.

Съществен проблем както за страната, така и за ГЕРБ е слабото ляво. Опозицията ни не се развива и това е проблем за нас, но се превръща и в проблем на страната. Забавените процеси по оздравяване на лявото водят до дебалансиране на политическата система. Претенциите на БСП да задава тона на социалната политика у нас имат все по-малко прагматично покритие през последните години, изтъкна Цветанов.

От БСП пък обвиниха опонентите си, че все още нямат ясна програма за управление на България.

„Щатни политически проповедници продължават да ни ръсят с мантрата, че все някога ще достигнем до благополучие. Политици и медии отново зоват за реформи, които се представят като фатален ритуал, който трябва да отрече всяко разумно действие. Но тези пазители на истината нямат интерес да признаят, че светът и Европа са навлезли в нов свят”, подчерта Янаки Стоилов, който прочете декларацията на БСП Лява България.

От Реформаторския блок подчертаха, че участвайки в управлението на страната ще работят не с цел трупане на активи за местните избори, а за истински реформи.

„Намираме се в началото на най-важния парламентарен сезон от много години насам. 2014 г. беше вътрешно критична за България, а България тогава удари дъното на кризата на властта, на финансите си. Оттласквайки се от това дъно, тя е в много лоша позиция да участва в решаването на международно тежките предизвикателства”, заяви съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

Патриотичният фронт също постави приоритетите си, които включват още от тази седмица програмата за управление да бъде представена като очакват пълното отстраняване на ДПС от властта. Красимир Каракачанов поясни, че ПФ е против увеличаване цената на тока и припомни, че едно от условията да подкрепят правителство е било да има ревизия сектор „Енергетика”. Друг приоритет на ПФ ще бъде и противодействие на битовата престъпност.

„Ние осъждаме всякакви видове прояви на тероризъм, каза лидерът на ДПС Лютви Местан и подчерта, че в момента светът все повече се превръща в заложник на тероризъм и националпопулизъм. Според Местан, главен въпрос е дали имаме собствен, национален капитал, с който да се противопоставим срещу новите предизвикателства, попита риторично Местан.

Като български политик бях горд да видя министър-председателя Бойко Борисов на републиканския марш в Париж, отбеляза Местан. Той поднесе своите съболезнования към жертвите от кървавия атентат в Париж, като изтъкна, че за първи път след 11 септември има такава терористична алтернатива – от една страна Ал Кайда, а от друга – Ислямска държава.

Местан обаче не пропусна да критикува правителството заради подкрепата на Патриотичния фронт.

Още в края на миналата година ние изразихме становище, че ако Патриотичният фронт продължи да е част от управлението, най-добрият вариант са нови предсрочни избори. Това не е емоционално твърдение, а анализ, каза Местан. По думите му, в такава атмосфера не са възможни реформи нито в здравеопазването, нито в силовите структури или съдебната система, критикува правителството Местан.

От АБВ отбелязаха, че по време на съвместната дейност на управляващата коалиция са се появили не добри примери за взимане на решения: Законът за данъка върху физическите лица и промените в пенсионното законодателство. Съпредседателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов отчете, че нито за миг АБВ не са отстъпили от своите разбирания.

Председателят на „Атака” Волен Сидеров обяви от парламентарната трибуна, че лично той е анти Шарли и аргументира позицията си с твърдението, че зад радикалния ислям стоят американските тайни служби. По думите му ЦРУ стои зад Ал Кайда и Ислямска държава и това трябва да се има предвид, когато се коментира станалото в Париж.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.